Voordat ik met afstuderen startte, wist ik het eigenlijk al zeker. Ik wilde gaan reizen! En niet voor 2 of 3 weekjes, maar echt voor een langere tijd ver weg van Nederland. Het idee om even weg van alles te zijn, nergens aan vast te zitten en even tijd voor mezelf te hebben, sprak mij enorm aan. Zeker na 4 jaar studeren wilde ik even alles op een rijtje kunnen zetten met wat ik nu precies wilde met mijn toekomst. Wilde ik hierna nog doorstuderen of toch al op zoek gaan naar een baan? Het was voor mij nog even onduidelijk. Daarom was reizen voor mij de perfecte uitkomst!

Nadat ik het verlossende woord te horen kreeg dat ik was afgestudeerd, kon ik dan eindelijk mijn vliegticket boeken! Na veel research gedaan te hebben besloot ik om 4 maanden door Zuidoost-Azië en Australië te reizen. Toen konden de echte voorbereidingen beginnen. De aanschaf van je beste vriend tijdens je reis, namelijk je backpack, maar ook reisverzekeringen, vaccinaties, medicijnen, visum, bankzaken en abonnementen en natuurlijk mag een afscheidsborrel voor vrienden ook niet ontbreken! Mijn vriend zat ‘in between jobs’ dus hij ging gezellig 4 maanden met mij mee.

Lieke van Grinsven gaat reizen na afstuderen

Op 18 september stond ik dan met mijn backpack op Schiphol, lichtelijke zenuwen, maar met een enorme big smile! Ons avontuur startte in Vietnam, vervolgens Cambodja, Maleisië, Singapore, Indonesië en uiteindelijk Australië waar we met een camper een roadtrip aan de Oostkust hebben gemaakt.

Je leest vaak op reisblogs/websites dat je na zo'n reis alleen nog maar op blote voeten loopt, plantaardig voedsel eet en elke ochtend yoga-oefeningen staat te doen. Zover is het bij mij gelukkig niet gekomen, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat reizen niets met je doet.

Singaporethailand

 

 

 

 

 

 

 

 

Je stapt namelijk écht uit je comfortzone. Tijdens je 'veilig leventje thuis', ervaar je niet elke dag nieuwe dingen. Op reis heb je te maken met nieuwe culturen, nieuwe plekken, nieuwe mensen en moet je elke dag nadenken over waar je die nacht gaat slapen. Ook leef je uit een backpack en slaap je niet altijd op de meest hygiënische plekken.

Daarnaast oefen je je taalvaardigheden. 4 maanden lang jezelf redden met de Engelse taal, daar wordt je Engels écht op verbeterd waardoor je ook zelfverzekerder wordt om met mensen een gesprek te beginnen. Ook mijn Duits en Spaans werden regelmatig op de proef gesteld. Je slaapt tijdens een lange reis voornamelijk in hostels en je doet veel activiteiten waarbij je veel nieuwe mensen ontmoet. Wanneer je met de trein of bus reist moet je er ook niet van opkijken als je buurman in de trein of bus tegen je begint met: "Hey, how are you? Where are you from?" Je zit namelijk allemaal in hetzelfde schuitje. Hierdoor wordt je een stuk socialer en wordt het thuis ook veel makkelijker om met een vreemde een gesprek te starten.

Azie

Natuurlijk maak je ook eens vervelende situaties mee. Bijvoorbeeld wanneer je weer eens 2 uur op een bus staat te wachten of dat je kilometers moet lopen met je backpack in de brandende zon of dat je gedropt wordt om 4 uur 's nachts ‘in the middle of nowhere’ omdat de nachtbus ineens 2 uur eerder arriveert dan gepland of dat je erachter komt dat je weer eens teveel hebt betaald voor een tuktuk (dit gebeurt je minstens 10 keer). Maar uiteindelijk merk je dat je van al deze 'slechte momenten' nog iets kunt leren. Je wordt ook echt avontuurlijker. Duiken in Great Barrier Reef, in de jungle slapen, scooter rijden tussen duizend andere scooters in Bali, met een jeep op het strand rijden, surfen tussen dolfijnen en nog een hele boel andere dingen meer waar ik je voor mijn reis vierkant voor zou hebben uitgelachen dat ik dat allemaal zou gaan doen!

MonikkenLieke Surfen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast al deze ervaringen, maakt het ook dat je op een hele andere manier naar de wereld kijkt. In Azië zie je echt veel armoede, maar de mensen zijn zo lief, echt niet te beschrijven. Ze zijn geïnteresseerd in je cultuur, willen graag Engels leren en willen jou alle hulp bieden. Zo erg gastvrij, daar kunnen wij als Nederlanders nog wat van leren. Je bezoekt tijdens zo'n reis ook regelmatig museums, loopt met een gids mee of praat met de locals zelf. Hierdoor wordt je algemene kennis zo erg vergroot op het gebied van cultuur, historici en natuurlijk geografisch. Al deze ervaringen kunnen ze je op school echt niet leren!

Het feit dat je elke dag niet weet waar je die nacht gaat slapen en daar totaal niet van in paniek raakt, maakt het dat je zo relaxed wordt en even niet die prestatiedrang voelt die wij in Nederland kennen. Rondtrekken met je backpack en even tijd voor jezelf. Ik heb op reis goed kunnen nadenken en heb besloten om in februari met mijn pre-master te starten. Dat was eerlijk gezegd even omschakelen, maar je rolt er ook weer makkelijk in hoor. Voor je het weet sta je weer chagrijnig te wezen wanneer je bus 5 minuten te laat aankomt. Maar ja, je komt wel thuis met ontzettend mooie nieuwe ervaringen waar je je hele leven op kan terugkijken. Ben je een beetje avontuurlijk en wil jij ook even tijd voor jezelf, dan zou reizen voor jou ook de perfecte uitkomst zijn. Ik zou het absoluut iedereen aanraden!

Geplaatst in News door Lieke van Grinsven

15 feb. 2018 16:44:22

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief