Minor Graphic Design

Sinds een paar maanden is de eerste minor van FEHT van start, een initiatief van onze eigen Communicatie opleiding! Om een beeld te krijgen van wat een minor omtrent Graphic Design precies inhoudt, delen studenten Eline en Salma en docent Dewi de Hoon hun ervaringen tot nu toe.

Opbouw en opdrachten

Workshops, klassikale en individuele coaching, ‘talks’, gastsprekers, excursies, een expositie op een festival én een studiereis, de minor Graphic Design heeft het allemaal! De minor biedt zowel Nederlandse als internationale studenten een half jaar lang allerlei soorten kennismakingen en verdiepingen in de wereld van grafische vormgeving.

De drie leerlijnen Commercial, Conceptual en Personal zorgen voor een gevarieerde minor met verschillende projecten. Deze leerlijnen lopen tegelijkertijd gedurende de hele minor, waarvan een deel van de bijbehorende projecten individueel, en een deel in groepsverband is.

Commercial
Voor deze leerlijn gaan studenten in groepsverband aan de slag als grafic design agency. De groep van Salma is bijvoorbeeld werkzaam onder de naam Wonder Agency. Studenten werven zelf opdrachtgevers en krijgen daar ook voor betaald, op die manier leer je meteen wat ondernemerschap, vult Eline aan. Eindwerken worden dus daadwerkelijk aan de opdrachtgever geleverd. “De meeste groepen ontwikkelen designs voor bijvoorbeeld een logo, huisstijl of promotiemateriaal”, vertelt docent Dewi. Eline vindt dit een van de leukste onderdelen van de minor omdat je hierbij voor anderen ontwerpt en mensen in een korte tijd heel blij kan maken met het eindresultaat. Naast de eindproducten voor klanten ontwikkelen de ‘bureaus’ een process book waarin zij laten zien hoe ze de opdrachten voor klanten hebben aangepakt.

Conceptual
“Conceptual is meer kunstzinnig”, aldus Eline. Voor deze leerlijn leveren studenten een concept guide van het gehele proces en einddesign. De opdracht voor Conceptual is heel vrij en wordt uiteindelijk door alle studenten gepresenteerd op festival Mundial! Studenten werken hierbij individueel en mogen zelf van alles bedenken in het teken van ‘Design for good’. Op basis van research onderzoeken ze een trend of issue en maken vervolgens een video, tekening, online grafisch project, noem maar op.

Personal

De naam zegt het al, voor de leerlijn Personal bouwen studenten een individueel portfolio. Dit portfolio kan bestaan uit groepswerk, individueel werk maar ook eigen werken van voor de minor. Het portfolio kan dus uiteenlopend en verschillend zijn per student. Over dit product krijgen studenten uiteindelijk een persoonlijk assessment.

Aan het einde van het semester leveren studenten dus drie producten: een process book, een boek voor het individuele project van de leerlijn Conceptual en een portfolio. De eindproducten worden beoordeeld middels assessments.

Studiereis

Buiten alle werk-, hoor- en gastcolleges zijn de Graphic Design studenten laatst ook nog naar OFFSET in Dublin geweest! Volgens Salma het vetste tot nu toe, vier dagen lang inspiratie opdoen op grafisch gebied. Meer weten over deze studietrip? Bekijk de vlog van docent Kris Tan!

Studiedruk

Al die leerlijnen, projecten en excursies zijn natuurlijk mega interessant, maar is het wel te doen in een paar maanden tijd? Salma en Eline beantwoorden die vraag allebei met een “Ja”. Hier geven ze wel de kanttekening dat er tot nu toe nog geen grote deadlines zijn geweest, maar als je je best doet houd je alles prima bij. De minor biedt voldoende coaching sessies waarbij je wordt aangestuurd en gestimuleerd om aan het werk te blijven. Het designen is echt een proces wat je niet zomaar in de laatste paar weken kunt proppen. De studenten zijn 3 tot 4 dagen per week aanwezig op school en werken dan vaak buiten de lessen om nog verder.

Lijkt deze minor jou ook interessant? Lees hier meer!

Geplaatst in News door Fontys

30 apr. 2018 16:34:00

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief