Afgelopen week is de laatste periode van jaar 1 van start gegaan. Het eerste jaar staat in het teken van een oriëntatie op het communicatievakgebied, waarbij elke periode een eigen project kent. Deze vierde periode draait om het afronden van een crossmediaal concept voor opdrachtgever RTL. Dit doen studenten door strategisch na te denken en een plan te ontwikkelen met behulp van de ‘Scrum’ methode.

De Scrum methode wordt dit jaar voor het eerst ingezet als methode voor eerstejaars studenten. De methode draait om wekelijkse ‘sprints’ die zorgen voor een co-creatief proces. Scrum wordt vaak gebruikt om producten te ontwikkelen, in deze periode wordt de methode ingezet om met multidisciplinaire teams een Crossmediaal concept rondom een merk te bedenken. 

De Scrum methode kent een bepaalde cyclus, elke week wordt hetzelfde proces herhaald. Aan het begin van de week krijgen de (groepen) projectteams tijdens een coachingsessie de nieuwe sprint toegelicht, die sprint wordt gedurende die week uitgewerkt, vervolgens presenteren de teams aan het einde van de week de uitwerking van de sprint aan de coach en beantwoorden daarmee de sprintvraag van die week. Aan het begin van iedere volgende week wordt er op het proces van de voorgaande week gereflecteerd. Na 7 weken, en dus ook 7 sprints, leveren de teams een format boek met uitleg van hun concept. Dit presenteren zij aan de opdrachtgever RTL.

“Het mooie van deze methodiek is dat het de studenten helpt snel, effectief met behulp van sprints stapsgewijs een crossmediaal concept te ontwikkelen”, vertelt docente Esther van Ballegooijen.

Het hoofdelement van de Scrum methode is het scrumbord. Dit bord is een soort van flowchart op basis van memo’s. Het bord bestaat uit een kolom met alle sprints, daarnaast worden memo’s geplakt met dat wat het team precies moet doen om de sprint af te ronden. Die ‘to do’ memo’s worden vervolgens gedurende de sprint verplaatst naar de kolom ‘in progress’ of ‘done’. Het scrumbord geeft dus een overzicht van de voortgang binnen een groep.

Naast de wekelijkse sprints biedt periode 4 ook twee gastcolleges van onder andere oud docent Berend-Jan Verheijen! Lees hier meer over de inhoud van semester 2.

Geplaatst in News door Fontys

5 mei 2018 12:11:22

Terug naar overzicht
Inschrijven nieuwsbrief