Na de opleiding Communicatie in Tilburg wil je misschien nog doorstuderen? Omdat je nog meer wilt weten over een bepaald onderwerp, omdat je nog niet wilt werken, omdat je graag een universitaire papiertje binnen sleept of misschien wel omdat je gewoon wilt doorstuderen. Belangrijk is dat je weet waar je aan begint. Een universitaire opleiding (WO) is namelijk heel anders dan een HBO opleiding.

Verschillen tussen HBO en WO:

 Verschil tussen HBO en WO

De master Communicatie- en Informatiewetenschappen van Tilburg University

Er is een overeenkomst tussen de opleiding Communicatie van Fontys Economische Hogeschool en de faculteit Communicatie- en Informatiewetenschappen (CIW) van Tilburg University. Dit betekent dat studenten van de opleiding Communicatie de pre-master van CIW in hun minor (jaar 3) kunnen volgen. Bij het succesvol afronden van zowel de pre-master als de opleiding Communicatie aan FEHT, mag de student instromen in een van de mastertrajecten van CIW.

De pre-master wordt twee keer per jaar aangeboden: in september en in februari. Wil je de pre-master tijdens je minor doen dan is het alleen mogelijk om het traject in februari te starten. Dit om de periode tussen de pre-master en de master zo kort mogelijk te houden.

De pre-master is volledig Engelstalig en voornamelijk gericht op onderzoek en methodologie. Het traject is zeer intensief en daarom worden alleen studenten die gemotiveerd genoeg zijn toegelaten. 

Intake pre-master als minor

Studenten die goedkeuring krijgen vanuit de opleiding Communicatie, krijgen een uitnodiging voor een intake-assessment bij Tilburg University dat waarschijnlijk zal plaatsvinden in de tweede week van december. Voorafgaand aan die dag krijgen studenten eerst een digitale vragenlijst toegestuurd, deze gaat vooral over de verwachtingen van de pre-master. Een soort studiekeuzecheck dus. Het intake-assessment bestaat uit het bespreken van de resultaten van de vragenlijst, een groepsdiscussie met andere aanmelders en een proefcollege. Deze ochtend/middag is vooral gericht op zelfreflectie: ‘past dit bij mij?’. Het is dus geen toelatingsexamen o.i.d. Je wordt hier ook niet op beoordeeld.

De toelatingscommissie van CIW kijkt daarna naar de motivatie, referenties en cijferlijst. Op basis daarvan hoor je of je bent toegelaten. Waarschijnlijk begin januari. (Denk er dus ook aan om je voor een andere minor in te schrijven als back-up!)

Programma pre-master

Daarna start een pittige periode waarin je 30 ECTS (30 studiepunten) dient te behalen voor de volgende vakken:Vakken premaster CIS Tilburg University 
Lees hier meer over de premaster vakken.

Studiekosten

Je betaalt het gebruikelijke collegegeld aan FEHT.  Er zijn geen extra kosten voor het pre-master traject.

Doorstroom Master

Als je de pre-master hebt afgerond krijg je direct toegang tot het mastertraject. Behalve als je de pre-master in het derdejaar doet dan krijg je na je afstuderen bij FEHT direct toegang tot een van de volgende eenjarige mastertrajecten:
  • Bedrijfscommunicatie en Digitale Media
  • Cognitive Science and Artificial Intelligence
  • Communicatie Design
  • Data Journalism
  • Human Aspects of Information Technology
  • New Media Design


Hier vind je meer informatie over de verschillende master tracks.

Meer informatie

Voor vragen, neem contact op met de opleidingscoördinator Maike Simon – de Vocht: m.devocht@fontys.nl

Inschrijven nieuwsbrief