Over Iris

“Mijn naam is Iris van Hest, ik ben 20 jaar oud en op dit moment zit ik in mijn laatste jaar van de opleiding Communicatie op de FEHT. Drie jaar geleden, na het halen van mijn Havodiploma, startte ik met deze studie in Tilburg om me zo meer te verdiepen in de creatieve sector.”

Amsterdamse ambitie

Tijdens haar tweede studiejaar verhuisde Iris naar Amsterdam. Dit was niet de meest praktische of voor de hand liggende keuze, maar met het vooruitzicht op een stage en minor in het derde jaar kon ze net zo goed meteen richting al die kansen in Amsterdam gaan.

“Ik ben al vroeg op zoek gegaan naar een stageplek in Amsterdam, en na een korte zoektocht werd ik in april 2017 aangenomen bij de redactie van het online magazine i-D, dat onderdeel is van het grootste en snelst groeiende mediabedrijf VICE. Nu kon ik eindelijk aan de slag met hetgeen waar ik het meeste energie van krijg: schrijven, onderzoek doen en interessante mensen spreken.”

Toen ze haar stage in september 2017 vol goede moed begon kreeg Iris direct veel vrijheid en verantwoordelijkheid over haar eigen stukken. Elke week een redactievergadering zorgde ervoor dat er genoeg content werd gecreëerd. Van het team bestaande uit één hoofdredacteur, één vaste freelancer en stagiaire Iris zelf, werd iedere week nieuwe input verwacht. Doordat van iedereen minstens drie nieuwe ideeën verwacht werden, draaide dit team op mensen met een pro actieve houding die hun verantwoordelijkheid nemen. Per slot van rekening moesten er elke dag minimaal drie stukken online gepubliceerd worden, dit zorgt voor een hoognodige en enorm snelle groei voor een derdejaars communicatie studente.

“Het half jaar vloog voorbij, en ik ben zelfs nog een maand langer gebleven omdat ik nog geen afstand wilde doen van mijn fantastische stage. Hoewel er door mijn enthousiasme weinig tijd overbleef voor mijn stageopdracht van school, en ik soms 50 uur per week op de redactie aan het werk was, is het de leukste tijd uit mijn studieloopbaan geweest!”

Bekijk hier de artikelen die Iris publiceerde tijdens haar stage.

Naast alle leerzame taken tijdens haar stage bij i-D, heeft Iris ook een prachtig netwerk opgebouwd:

“Mijn stage heeft ervoor gezorgd dat ik veel verschillende mensen heb mogen interviewen die allemaal even getalenteerd en enthousiast waren. Zo heb ik fotograaf Marc de Groot (Vogue, ELLE) gesproken over zijn 30-jarige jubileum en zijn tentoonstelling, de 19-jarige zangeres en Edison-winnares Naaz over haar nieuwste single, en verschillende modeontwerpers gesproken over hun collecties. Na afloop van mijn stage ben ik zelfs gevraagd als freelancer voor het platenlabel Universal Music, waar ik nog een tijdje voor geschreven heb. Dat was echt supercool en maakt me nog steeds ontzettend trots als ik eraan terugdenk!”

Toen Iris’ haar stage bij i-D had afgerond kon ze door met het volgen van een minor. Na wat wikken en wegen besloot zij een minor aan de Hogeschool van Amsterdam te volgen, dit was zeker niet de meest ‘normale’ keuze. Iris heeft zich een half jaar verdiept in de Arabische Taal en Cultuur. Hier leerde zij Arabisch te spreken, schrijven en lezen, en kreeg ze veel informatie over verschillende gebruiken en geschiedenis van de Arabische wereld.

De opleiding

“Tijdens mijn studie heb ik al veel uiteenlopende projecten mogen doen. In het eerste semester van jaar 1 ging ik meteen goed van start, en heb ik een eigen magazine, website, blog en documentaire gemaakt. Zo is denk ik mijn liefde voor schrijven ontstaan. In tegenstelling tot veel van mijn klasgenoten maakte ik mijn magazine in het Engels, en dankzij mijn enthousiasme voegde ik twee keer zo veel artikelen toe dan dat nodig was. Daarnaast heb ik nog met merken als Endemol, Madame Tussauds Singapore en het Jeroen Bosch Ziekenhuis samengewerkt.”

Ook was Iris een van de gelukkige studenten die deel heeft genomen aan de Singapore reis. Hier bezocht Iris onder andere het hoofdkantoor van Google, het grootste mediabedrijf van Singapore en de Nederlandse ambassade. “Een super vette ervaring die ik dankzij deze opleiding mee heb mogen maken!”.

“Op dit moment zit ik in mijn laatste jaar van de opleiding, en als ik nu terugkijk op de afgelopen paar jaar ben ik ontzettend gegroeid. Niet alleen op het gebied van communicatie, maar ook op persoonlijk vlak. Ik ben me nu meer bewust van andere culturen, denkwijzen en maatschappelijke issues, en dat is zeker ook dankzij mijn stage, minor en reis. Ik weet nu veel beter wat ik wil gaan doen, en vooral ook wat níet. Zo ga ik hierna een master doen in de richting sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, dus reken maar dat ik de komende tien jaar nog in de Randstad blijf! Het enige advies dat ik je kan meegeven is;

Daag jezelf uit en doe hetgeen waar je enthousiast van wordt. Dan komt alles goed!

Leer Iris kennen!

Inschrijven nieuwsbrief